Klaar voor de Nationale Sterrenkijkdagen?

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 november 2021 kan je op heel wat plaatsen in Vlaanderen ‘s avonds gaan kijken naar de maan en de sterren. Sterrenwachten en amateur-astronomen zetten die dagen op de verschillende waarnemingsplaatsen hun telescopen buiten, waardoor je die avond de maan en de sterren van dichtbij kan bewonderen. Bij een aantal van onze leden is er een leuk programma! Een overzichtje: 

sterrenkijkavonden

Kom naar de Nationale Sterrenkijkdagen in Kattevennen Cosmodrome

Stel je voor: je wandelt door het bos en de zon gaat onder. Je zaklamp ben je vergeten en je smartphone is niet voldoende opgeladen. Wat nu?
Kijk naar de sterren! Want zij wijzen je de weg.

Ontdek tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen hoe je je kan oriënteren op de sterrenhemel en welke verhalen er in de sterren geschreven staan. De Astroranger van de Cosmodrome speurt samen met jou de hemel af op zoek naar de maan, de sterren en planeten.
Kortom, de Nationale Sterrenkijkdagen zijn hét moment om kennis te maken met onze sterrenhemel.

Programma:

Waarnemen

De Astrorangers staan klaar om je niet alleen de sterrenbeelden aan de hemel te laten zien maar ook verschillende sterren, sterrenhopen en nevels door de telescoop. In de sterrenwacht kan je dan weer terecht om Saturnus en Jupiter van dichtbij te zien.
(bij slecht weer gaan de buitenwaarnemingen niet door)

Workshop Sterrenkaart
Leer je te oriënteren op de nachtelijke sterrenhemel. Na deze workshop raak je nooit meer het noorden kwijt.

Lezing vallende sterren
In deze korte lezing leer je meer over vallende sterren en hoe deze te detecteren.

Telescoopdokter
Ben je van plan om een telescoop aan te kopen? Of heb je er één maar weet je niet goed hoe en wat? Dan kan onze telescoopdokter je verder helpen.
(doorlopend)

 

Tip: Kom goed warm gekleed!

Ga naar de Nationale Sterrenkijkavonden in MIRA Grimbergen

Vrijdag en zaterdag kan je doorlopend op de volkssterrenwacht  MIRA terecht om waarnemingen te verrichten, om kennis te maken met de vele experimenten en maquettes die in onze permanente tentoonstelling staan opgesteld. Wie wil kan ook een multimediavoorstelling bijwonen over onze plaats tussen de sterren. Er zijn in de loop van de avond meerdere voorstellingen.

De Maan is voor drie kwart verlicht, zodat er met behulp van onze vele telescopen op onze buur heel wat mooie kraters, bergen, enzovoort te bewonderen vallen.

En planeten Jupiter en Saturnus staan ook fraai te pronken boven de horizon.

Daarnaast is de wintersterrenhemel van de partij met klassiekers als sterrenbeelden Stier, Orion, Tweelingen en de Voerman. Maar naarmate de avond vordert beginnen ook al de lentesterrenbeelden in het oosten te verschijnen.

Start: 19u en je moet niet reserveren! 

 

Ook in Urania Hove kan je naar de Nationale Sterrenkijkdagen

Kom naar Urania en werp een blik op o.a. de maan, de planeten Jupiter en Saturnus en de Andromedanevel. Door een telescoop heb je een adembenemend zicht bv op de kraters van de maan.
Urania is geopend op vrijdag en zaterdag van 19 tot 23 uur. In de observatietoren staat de grote 40 cm telescoop ter beschikking van het publiek. In het auditorium van de sterrenwacht krijg je uitleg bij hetgeen er buiten te zien is. Ook de Astroshop is open, je vindt er vast een mooi souvenir, een interessant boek of een leuk astronomisch gadget.


Word je dorstig van al het fraais dat je te zien kreeg? Of misschien een beetje verkleumd als het frisjes is.... Geen nood: in de Astrobar is het gezellig warm en de drankjes staan koud (of warm, zoals jij het wil....). Ook een klein hongertje kan verholpen worden: diverse snacks verkrijgbaar.
De toegang is gratis. Ingeval van bewolking is er een vervang­programma voorzien. Extra: planetariumvoorstellingen en full-dome films tijdens de Sterrenkijkdagen!

Of wat dacht je van Sterrenkjikdagen in Cozmix In Berbroek

Volkssterrenwacht Beisbroek vzw neemt ook actief deel aan de Sterrenkijkdagenl. Mede door het veelvuldige strooilicht, is het contact van de gewone mens met de nachthemel bijna helemaal verdwenen. Voor de Vereniging Voor Sterrenkunde vzw en voor Volkssterrenwacht Beisbroek vzw is dit een van de aanleidingen voor de organisatie van de jaarlijkse Sterrenkijkdag.

Zowel op donderdag 11, vrijdag 12 als op zaterdag 13 november 2021 zullen bij Cozmix van 18 uur tot 23 uur diverse sterrenkijkers opgesteld staan om de bezoekers te begeleiden op een reis tussen de sterren, maan en planeten.