Drie prachtige schatkamers

De Musea Maaseik tonen hoogtepunten van de Maaslandse archeologie en geschiedenis.

RAM (Regionaal Archeologisch Museum)

Eens binnen neemt de archeologie het van je over. Hoe en waarvan leefden de Maaslanders en de Maaseikenaren van toen? In de “doekamers” kan je trouwens zelf aan de slag als archeoloog! Dit museum gaat van de prehistorie tot het einde van de 18de eeuw.

Apotheekmuseum

De oudste privéapotheek verplaatst je naar in 18de eeuw. Van 1704 tot 1959 verkocht men hier pillen, zalfjes en drankjes. Vooral de uitgebreide collectie potten (de oudste van rond 1550) steelt de show! Bezoek zeker ook de kruidentuin!

Kerkschatten van Sint-Catharina

Wees verwonderd over het oudste boek van de Benelux, de Codex Eyckensis (digitaal; origineel voor wetenschappelijk onderzoek in Leuven), en de oudste Angelsaksische religieuze gewaden van Europa; alle uit de 8ste eeuw. Ook het prachtige zilverwerk van Frederik Malders en Henri de Flémal moet je zien! Het gaat uiteraard om Vlaamse topstukken!

Virtuele tour door Musea Maaseik

Wil je al een blik werpen op de vergifpotjes van de  Oude Apotheek of de mammoetbotten in het Regionaal Archeologisch Museum? Dan kan je nu al digitaal een kijkje nemen. 

Je kan de virtuele tour hier ontdekken.

Ontdek de kruidentuin van de oudste apotheek van België

Achter de apotheek vind je de kruidentuin. Na grondig archeologisch onderzoek in 1985 van o.a. de beerput van de voormalige apothekers en door analyse van pollen en plantenresten werd de vroegere kruidentuin gereconstrueerd.